+385 (0)1 2004 674 zeljko.rotim@zg.t-com.hr

ORALNA KIRURGIJA

Oralna kirurgija je veja zobozdravstva, ki zajema različne kirurške posege v ustni votlini. Najpogostejši oralno – kirurški posegi so ekstrakcija zob, resekcija korena zoba (apikotomija) ter vsadki implantatov in postopki, ki jim sledijo (vgraditev umetne kosti, sinusni lift).

APIKOTOMIJA – kirurški poseg, ki odstranjuje cisto ali granulom na vrhu korenin skupaj z delom vrha korena. Ta postopek se izvaja, ko so izčrpane vse možnosti konzervativnega zdravljenja. Apikotomija nam omogoča, da obdržimo zob v ustih, da se izognemo ekstrakciji. Postopek se izvaja v lokalni anesteziji in je neboleč. Po postopku mora bolnik upoštevati navodila za oralno higieno. Sedem dni po apikotomiji se odstrani ta del.

KIRURŠKA ODSTRANITEV MODROSTNIH ZOB (ALVEOTOMIJA) – kirurški poseg v lokalni anesteziji. Modrostni zobje zaradi svojega položaja in nepravilne rasti lahko povzročijo težave v obliki vnetja zobnega mesa in pojav bolečine na tej strani čeljusti. Po postopku mora bolnik ravnati v skladu z navodili za ustno higieno in sedem dni po ekstrakciji se odstranijo šivi.

modrostni zobje

SINUS LIFT – kirurški postopek s katerim se dvingne dno sinusa, da bi dosegli želeno višino kosti, ko se vstavijo zobni vsadki v zadnji del zgornje čeljusti. Ta postopek se lahko pogosto izvaja istočasno, ko se vsadki vsadijo.